خشک کردن میوهها یکی از قدیمیترین و پرکاربردترین روشهای حفظ و نگهداری مواد غذایی است. این کار نه تنها حجم مواد اولیه، بلکه وزن آن را کاهش میدهد. این منجر به حمل و نقل ارزانتر و افزایش ماندگاری میشود و ضایعات مواد غذایی را کمتر میکند. دو روش اصلی برای خشک کردن میوهها، روش سنتی و روش فریز درایر (خشک کردن انجمادی) هستند. در ادامه، به بررسی این دو روش و مقایسه آنها پرداخته میشود:
روش خشک کردن سنتی
این روش شامل خشک کردن میوهها با استفاده از نور خورشید یا هوای گرم (مانند استفاده از دستگاههای خشککن حرارتی) است. در صنعت فنها برای گردش هوای گرم به طور یکسان استفاده میشود. همچنین تجهیزات گرمایشی برای افزایش دما درون دستگاه میباشد. سینیها به عنوان محفظه برای نگه داشتن میوهها و سبزیجات استفاده میشود. برای شروع کار میوه خشک کنی و استفاده از دستگاه میوه خشک کن مستلزم رعایت جزئیات مربوط به آن میشود. برای کار با دستگاه میوه خشک کن باید دمای لازم برای خشک کردن هر محصول را بدانید. گرمای تولید شده در دستگاه در حدی است که رطوبت را از بین می برد و باعث پخته شدن مواد غذایی نمی شود.
روش فریز درایر (خشک کردن انجمادی)
در روش فریز درای، میوهها را پس آمادهسازی بر روی سینیهایی داخل فریزهای خاص قرار داده و تا ۴۰ درجه سانتیگراد زیر صفر سرد میکنند. سپس با قرار دادن میوهها در محیط عاری از هوا با فشار خلأ، ۹۹% آب منجمد موجود در میوهها بودن مایع شدن به بخار تبخیر شده و از میوهها خارج میشود. در این فرایند هیچگونه گرمایی به میوهها داده نمیشود. به این ترتیب میوه تغییرشکل زیادی نمیدهد و مواد و ویتامینهای مفید موجود در آن بیشتر حفظ میشوند.
مقایسه کلی
با توجه به تجهیزات ساده روش سنتی، این روش آسانتر و ارزانتر بوده و دسترسی به آن راحتتر میباشد. اما فرآیند زمانبری میباشد که موجب کاهش کیفیت و از دست رفتن رنگ، طعم و مواد مغذی میشود. کنترل دما و رطوبت بسیار مشکل بوده و موجب خشک شدن غیریکنواخت یا رشد میکروارگانیسمها میشود. از آنجایی که روش فریز دایر تجهیزات پیشرفتهای دارد، هزینه و مصرف انرژی بالاتری نسبت به روش سنتی دارد و احتیاج به فرد متخصص برای کار با دستگاه دارد اما محصولات تولیدی با حفظ رنگ، طعم و مواد مغذی، کیفیت اولیه میوه را حفظ کرده و به علت حذف آب، مدت طولانیتری قابلیت نگهداری دارد. همچنین رشد میکروبها و آنزیمها تقریبا به صفر میرسد. انتخاب روش مناسب برای خشک کردن میوهها به هدف استفاده، هزینههای موجود و کیفیت مورد انتظار بستگی دارد. اگر کیفیت و حفظ ارزش غذایی اولویت داشته باشد، روش فریز درایر انتخاب بهتری است. اما اگر صرفهجویی در هزینه و اجرای سادهتر مد نظر باشد، روش سنتی مناسبتر است.برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.